S-a stabilit cuantumul pe hectar al plăţii unice pe suprafaţă pentru 2018

Guvernul a stabilit în şedinţa de joi, printr-o hotărâre, cuantumul pe hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă această plată, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plăţii pentru tinerii fermieri şi plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine pentru 2018. Tot în şedinţa de Guvern de ieri a fost aprobată la propunerea ministerului Agriculturii, mai precis o hotărâre privind stabilirea pentru anul 2018 a cuantumului pe hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă această plată, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plăţii pentru tinerii fermieri şi plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine.

Prin prezentul act normativ, Agenţia de plăţi şi intervenţie pentru agricultură va putea acorda începând din 16 octombrie plăţi în avans în cadrul schemelor de plăţi directe din sectorul vegetal şi zootehnic, într-un procent, conform reglementărilor comunitare în vigoare la data efectuării plăţilor avans. Reprezentanții executivului au făcut referire şi la cuantumul acestor plăţi. „Au fost aprobate cuantumurile prin această hotărâre de guvern. În sectorul vegetal, pentru schema unică pe suprafaţă este vorba 102,5 euro/hectar, pentru plata redistributivă, pentru intervalele între un hectar şi 5 hectare este de 5 euro/hectar, pentru intervalele între 5 hectare până la 30 de hectare este 50,3 euro/hectar. La plata pentru înverzire cuantumul este 58,2 pe hectar, iar la plata pentru tinerii fermieri 25,8 euro/ hectar. Aceste cuantumuri se pot majora sau diminua pentru încadrarea în plafonul financiar alocat pe baza suprafeţelor determinate”, a declarat Nelu Barbu, purtător de cuvânt. El a mai precizat că pentru schema de ajutor ovine/caprine plăţile directe” au plafon alocat de 56.100.000 de euro”.

„Se calculează de către APIA prin raportarea plafoanelor la suprafeţele determinate şi la efectivul de animale eligibile (…)”, a declarat Barbu. Prin actul normativ adoptat joi se va permite beneficiarilor plăţilor să-şi elaboreze propriul plan de afaceri şi programul de dezvoltare pe termen scurt în condiţiile în care cunosc nivelul sumelor pe care urmează să le primească.

 

 

Leave a Comment