Producțiile agricole obținute în 2017 – cele mai mari din ultimii ani

Direcția pentru Agricultură Sălaj a prezentat, prin directorul instituției, Valentin Duca, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc joi la sediul direcției, situația privind stadiul culturilor, recoltele realizate în județ în anul 2017, programele de sprijin precum și situația privind vânzările de terenuri agricole în județ, în acest an.

Potrivit Direcției Agricole sălăjene, în anul 2017 au fost 1.287 oferte de vânzare terenuri. Persoanele fizice care au vândut terenuri au fost în număr de 1.256, în timp ce persoanele juridice au fost 31. Prețul mediu al terenului a fost de  8.000 de lei pentru un hectar.

În privința ajutorului de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a tomatelor în spații protejate (sere) au fost, în total, 66 de beneficiari. Patru dintre aceștia au primit ajutor în valoare de aproximativ 54.000 de lei, iar 19 dintre ei au primit 256.146 de lei în cea de-a doua etapă.

980 de sălăjeni s-au înscris în programul de susținere a produsului lână. Direcția Agricolă a organizat, în acest an, mai multe cursuri pentru formare profesională, astfel încât, la cursul de Agromediu și Climă s-au înscris nu mai puțin de 704 cursanți, cei mai mulți fiind din Zalha (88 de cursanți). La cursurile de Agricultură ecologică s-au înscris, în tot județul, 62 de cursanți.

Cea mai mare producție s-a înregistrat la grâu, 6.214 kilograme la hectar, la triticale 2.530 kg/ha, orz 774 kg/ha, orzoaică 1.295 kg/ha și rapiță 388 kg/ha. La porumb, producția a fost, de asemenea, mare, obținându-se recolte foarte bune la această cereală, 28.586 kg la hectar. La floarea-soarelui, producția a fost de 2.738 kg/ha iar la cartoful de toamnă 6.390 kg/ha.

În ceea ce privește programul producției agricole pentru anul viitor, la producția vegetală, culturile au fost pregătite astfel încât, la grâu au fost cultivate 7.694 hectare, 2.881 hectare au fost cultivate cu triticale, 27.600 hectare cu porumb, 826 cu rapiță și 2.920 cu floarea-soarelui.În privința stării de vegetație a culturilor, la începutul lunii decembrie, situația este bună în cazul grâului, secarei și triticalelor, ca și în cazul orzului și rapiței, suprafețele răsărite și ajunse la stadiul specific acestei perioade fiind de aproximativ 90 la sută, în total.

În privința agriculturii ecologice, în județ sunt, în acest moment, 577 de producători agricoli, trei procesatori, 2 producători în domeniul florei spontane, cinci comercianți și un exportator de produse agricole ecologice. Sunt peste 50 de hectare de livezi cultivate în această categorie și o suprafață de aproximativ 3.000 de hectare (pajiști temporare, cereale, arbuști fructiferi, legume, oleaginoase și vița de vie). În privința amenajamentelor pastorale, 34 de UAT-uri au realizat aceste amenajamente, dar sunt și comune care nu au demarat încă acțiunea de amenajare pastorală (deși, din aprilie 2017 aceasta acțiune și actele necesare sunt finanțate de stat). Letca și Almașu sunt comunele care nu au demarat această acțiune deosebit de importantă pentru agricultura din localitate. Inspectorii din cadrul Direcției au efectuat și 122 de controale, din care 82 la diverși agenți economici. În domeniul vitivinocil au fost realizate 105 controale, nefiind depistate nereguli. Au mai fost efectuate controale în domeniile organismelor modificate genetic (soia) și în industria alimentară – 229 controale.

Leave a Comment