O parte din cultura de rapiță din Sălaj este compromisă

Seceta de la sfârșitul verii trecute şi începutul toamnei a afectat negativ dezvoltarea culturilor de iarnă, precum cele de rapiţă, grâu şi porumb, astfel că anul de marketing 2019 – 2020 (iulie 2019 – iunie 2020) ar putea fi mai slab faţă de 2018 – 2019, unul dintre anii record ai României, indică ultima analiză pe această temă a Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA). 2018 a fost, totodată, un an foarte bun și pentru culturile din Sălaj, iar în ceea ce privește cultura de rapiță a fost chiar un an record în ceea ce privește recolta.

Modificări în ceea ce priveşte suprafeţele cultivate ar putea apărea, mai spun analiştii, şi urmare a modificării structurii exporturilor din anul trecut. În contextul unei producţii mari, contrar situaţiei din restul Europei şi în special din Nord, fermierii români au invadat piaţa europeană şi nu cea non-UE aşa cum s-a întâmplat anii anteriori.

„Rapiţa este de obicei prima cultură de iarnă plantată în România. Estimăm că, în toamna lui 2018, au fost plantate 550.000 de hectare (o scădere de 23 la sută față de anul precedent). Cu toate acestea, piața susţine că o suprafață de la 250.000 până la 350.000 HA a fost sau va fi replantată. Unele suprafaţe cu rapiță au fost replantate cu grâu de toamnă și, de asemenea, cu orz, deși majoritatea acestor suprafeţe vor fi plantate cu porumb sau floarea-soarelui în primăvară.

În zonele în care rapița a apărut cu întârziere, agricultorii sunt preocupați de vulnerabilitatea plantelor pe timp de iarnă. În zonele în care rapița a apărut la timp, fermierii s-au confruntat cu problema insectelor favorizate de vremea uscată și caldă”, explică analiştii USDA. Aceştia estimează că suprafaţa cultivată cu rapiţă s-ar putea înjumătăţi, urmare a faptului că mulţi fermieri se vor reorienta către porumb şi floarea soarelui. Potrivit Direcției Agricole Sălaj au fost însămânțate 1.850 hectare cu rapiță. Starea de vegetație a culturi de rapiță în Sălaj se prezintă astfel: 350 hectare răsărită, 1.283 hectare răsărită parțial – se va verifica densitatea plantelor în cultură.

Dacă se stabileste o densitate mică care nu asigură o producție suficientă pentru a fi recurepate cheltuielile cu înființarea culturii, întreținerea și recoltarea, atunci fermierul decide dacă păstrează cultura de rapită sau o înlocuește cu altă cultură. Suprafața de rapiță nerăsărită va fi înlcouită, urmând a fi însămânțată cu o altă cultură de primăvară (rămâne la latitudinea fermierului să-și aleagă cultura pe care o va însămînța). O densitate normală la cultura rapiței  este de 40-50 plante/metru pătrat, spun specialiștii Direcției Agricole sălăjene.

 

 

 

 

 

Leave a Comment