Nu mai avem zilieri: sălăjenii apți de muncă refuză ofertele fermierilor pentru a nu pierde ajutorul social

Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) solicită modificarea în regim de urgență a legislației, întrucât fermierii nu își pot asigura forța de muncă necesară prin angajarea de muncitori zilieri. Potrivit LAPAR, oamenii refuză să lucreze cu ziua, pentru a nu-și pierde ajutoarele sociale pe care le obțin în baza Legii 416/2001, legea venitului minim garantat. LAPR solicită modificarea acestei legi, precum și a Legii 52/2011, privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional, pentru ca veniturile din munca de zilier să fi exceptate de la calcul veniturilor pentru stabilirea ajutoarelor sociale. „Este complet nefiresc ca aceia care pot munci să trăiască din ajutoare sociale și la fel de nefiresc este ca statul, odată ce le acordă ajutoare sociale și acestora, să nu le permită să muncească prin suspendarea, încetarea și rambursarea ajutoarelor”, arată LAPAR într-un comunicat de presă. Reprezentanții Ligii mai cer și simplificarea modalității de înregistrare în registrul de evidență a zilierilor, pentru ca să nu se mai facă zilnic, ci doar atunci când s-au prezentat prima dată la muncă, când li se face instructajul privind securitatea și sănătatea în muncă.

Muncitorii zilieri trebuie înregistrați în registrul de evidență zilnică a zilierilor, care se comunică Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj până cel târziu în data de 5 a lunii următoare, pentru luna precedentă. Impozitul de 16 la sută reținut fiecărui muncitor zilier se virează lunar la bugetul de stat, iar prin Declarația 205 se transmit Finanțelor pentru fiecare persoană în parte, precum și impozitul reținut și virat.  Fermieri se confruntă cu tot mai multe probleme pe acest segment, nemaiputând să facă față volumului de lucrări ce sunt necesare în fiecare anotimp, mulți dintre ei fiind în vârstă și incapabili să asigure, prin puținele ajutoare pe care le au, întregul volum de lucrări pentru ca recolta să nu-i facă să iasă în pierdere.

3 Thoughts to “Nu mai avem zilieri: sălăjenii apți de muncă refuză ofertele fermierilor pentru a nu pierde ajutorul social”

  1. Ban

    Lasa ca legea e buna,sa plateasca ziua de lucru cum trebuie.

  2. Anonim

    sa nu mai dea ajutoare sociale acolo unde este cerere de munca ! daca in comuna ta su in cele limitrofe este nevoie de zilieri sa nu se mai dea ajutoare sociale
    doar cei cugrad mare de handicap s mai primeasca.

    1. Anonim

      care primar ar risca sa piarda votantii?

Leave a Comment