Inspectorii de muncă, în vizită la angajatorii din Sălaj. Amenzi şi avertismente cu nemiluita

Amenzi contravenţionale şi avertismente cu nemiluita. Cu asta s-au ales zeci de anjatori din judeţ de la inspectorii din cadrul inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj. Motivul? Nu au respectat legislaţia în vigoare în domeniile de competență: relații de muncă (RM) și securitate și sănătate în muncă (SSM). În cursul lunii august, în domeniul RM  au fost controlați 57 de agenți economici, din care 27 au fost sanctionați, aplicându-se 13 amenzi, în cuantum total de 81.300 de lei și 45 de avertismente. În urma controalelor, au fost depistate  două persoane care munceau fără a avea întocmit contract  individual de muncă,  angajatorii fiind sancționati contravențional. Potrivit reprezentanţilor ITM Sălaj,  încălcări ale prevederilor legale pentru care s-au aplicat amenzi se referă la: nerespectarea obligației de a ține evidența orelor de muncă prestate de către fiecare salariat; nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe țară; nerespectarea prevederilor  privind  repausul săptămânal; nerespectarea obligației de eliberare a  adeverinței de vechime la încetarea activității salariatului şi utilizarea de către beneficiar a muncii cu zilieri în alte domenii de activitate decât cele prevăzute expres de lege. De asemenea, deficiențele constatate, pentru care inspectorii de muncă au aplicat avertismente sunt: nerespectarea dispozițiilor privind  sărbătorile legale; nerespectarea prevederilor privind  munca suplimentară, munca de noapte;  nerespectarea obligației păstrării copiei  contractului  individual de muncă pentru salariaţii din locul de muncă respectiv; nerespectarea termenelor de transmitere a elementelor contractelor individuale de muncă respectiv a modificării acestora în registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic; nerespectarea dispozițiilor articolul 33 (1) din Legea nr.153/2017 privind publicarea la sediu şi pe site-ul autorității publice a listei tuturor funcțiilor; nerespectarea obligației de înregistrare în ordine cronologică a zilierilor in registrul de evidență şi nerespectarea prevederilor legale privind munca cu zilieri minori.

În domeniul SSM, amenzi de 11.000 de lei

Conform sursei citate, în domeniul SSM au fost controlați 31 de agenți economici, aplicându-se două amenzi în valoare totală de 11.000 de lei pentru: neprezentarea actelor solicitate în cadrul controlului, respectiv nerespectarea prevederilor legale privind comunicarea evenimentelor și 22 de avertismente. Deficiențele constatate și sancționate cu avertisment se referă la: neutilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecție; neefectuarea controlului medical la angajare și/sau periodic conform prevederilor H.G. nr.355/2007; lipsa evaluării riscurilor de accidentare și îmbolnăviri profesionale pentru toate locurile de muncă și a planului de prevenire și protecție şi lipsa materialelor necesare informării și instruirii lucrătorilor în domeniul securității și sănătății în muncă.

One Thought to “Inspectorii de muncă, în vizită la angajatorii din Sălaj. Amenzi şi avertismente cu nemiluita”

  1. Anonim

    Treceti si pe la firmele de distributie si intrebati agenti economici de pe traseu cate ore lucreaza si de ce aunt luati la 11 metri cand ajung mai devreme de 10 ore la sediul firmei

Leave a Comment