Sprijin european pentru fermieri

„Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European a aprobat pachetul de flexibilizare a Politicii agricole comune (PAC). Fermierii nu vor mai avea obligația de a păstra o parte din terenul arabil sub formă de pârloagă, vor putea înlocui rotația culturilor cu diversificarea lor, fermele mici vor fi scutite de controale și sancțiuni. În calitate de europarlamentar, am solicitat, în mod repetat, Comisiei Europene măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale, inclusiv derogări de la standardele GAEC. Pachetul de modificări, care a primit deja avizul Consiliului UE, vizează standardele…

Mai mult...

Noutăți filatelice: Avram Iancu, 200 de ani de la naștere

Ca semn de omagiu și prețuire pentru „crăișorul munților”, Parlamentul României a adoptat legea nr. 223 din 2023 prin care se instituie anul 2024 ca „Anul Avram Iancu”, pentru aniversarea a 200 de ani de la naşterea revoluţionarului Avram Iancu. Pentru a marca acest eveniment istoric, Romfilatelia a introdus în circulație o emisiune aniversară cu titlul generic Avram Iancu, 200 de ani de la naștere, alcătuită dintr-o marcă poștală și o coliță dantelată, care au înscrise valorile nominale de 13 lei și respectiv 33 lei. Desenul reprodus pe marca poștală…

Mai mult...

Locuri de muncă 18.4.2024

*** SC AVRIL SRL angajează MECANIC UTILAJE. Constituie avantaj: Atestat/calificare mecanic utilaje; Experienţa ta de muncă. CV-urile se depun la sediul punctului de lucru din Zalău, str. Valea Miţii nr.2/A sau e-mail: avril@avril.ro. Telefon 0756 777 041. *** Îngrijesc bătrâni la domiciliu. Telefon 0746 635008. *** CENTO TRANS îşi măreşte echipa! Angajăm CONTABIL, experiența reprezintă un avantaj. Vă rugăm să ne transmiteţi CV-urile la adresa: recrutari@cento.ro. Informaţii suplimentare la 0751 089 141. *** Ziarul Magazin Sălăjean angajează REDACTOR. CV-urile se trimit la adresa de e-mail: redactie@magazinsalajean.ro. Relaţii la telefon 0260…

Mai mult...

Ce trebuie să știți despre lustrele LED înainte de achiziție?

Dacă vă doriți să dispuneți de o piesă de iluminat cât mai modernă și rezistentă în același timp, însă nu știți de unde să începeți, aflați că acest articol vă este dedicat. În rândurile ce urmează ne propunem să vă ajutăm să alegeți metoda de iluminat potrivită prin a vă vorbi despre lustrele LED. Veți afla care sunt caracteristicile lor principale și astfel veți dispune de toate informațiile necesare pentru a vă hotărî dacă sunt o investiție bună sau nu. Este esențial să știți toate aceste detalii înainte de achiziție,…

Mai mult...

Autodenunț… involuntar

Prin OUG 34/2024 se clarifică, în sfârșit, care sunt indemnizațiile de concedii medicale la care se va plăti contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) de 10%, prin modificarea Codului Fiscal, astfel: ,,Art. 16. – Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează: 2. La articolul 155 alineatul (1), litera i) va avea următorul cuprins: „i)indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza art. 2 alin. (1)…

Mai mult...

Calendar istoric al judeţului Sălaj – 18 Aprilie

1934: sub preşedinţia lui Victor Supuran, la Zalău ia fiinţă prima Asociaţie a funcţionarilor rurali din România S-a întâmplat în 18 aprilie 1882 – S-a născut Leopold Stokowski, dirijor american de origine poloneză (m.13.10.1977). 1898 – A murit pictorul simbolist francez Gustave Moreau (“Jupiter şi Semele”, “Atenienii eliberaţi de Minotaur”, “Licornii”) (n.06.04.1826). 1906 – S-a născut Little Brother (Eureal Wilford) Montgomery, bluesman american. 1921 – S–a născut Jean Richard, actor francez ce a interpretat rolul comisarului Maigret, în 96 de episoade ale celebrului serial de televiziune (m.12.12.2001). 1924 – S-a născut Clarence „Gatemouth” Brown, cântăreţ, chitarist, violonist, baterist…

Mai mult...

„Casa Țâchi” din Ban a răsunat de glasul copiilor

Căsuța din poveste a familiei Moga din satul Ban s-a umplut de bucurie, de seninătatea și bunătatea unui grup de copii, elevi la Grupul Școlar din Sâg. Este vorba despre elevii clasei a I-a, coordonați de învățătoarea Violeta Flonta. Zilele trecute, copiii au participat la o șezătoare, într-un cadru autentic, moment găzduit de frumoasa casă din bătrâni, un loc aparte, unde timpul parcă s-a oprit. Sălăjenii Rodica și Aurel Moga sunt oameni de seamă, o familie frumoasă, sălăjeni care au înțeles că trecutul nu trebuie uitat, vremurile în care oamenii…

Mai mult...

Elevii Liceului Pedagogic „Gheorghe Şincai” Zalău, locul doi la faza interjudeţeană a ONSS la handbal şi volei

Rezultate notabile pentru echipele de handbal feminin şi volei masculin de la Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” Zalău la fazele interjudeţene ale Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar. Clasată pe primul loc la faza judeţeană, echipa de handbal feminin, condusă de profesoara Banto Eszter, a participat zilele trecute la faza interjudeţeană, desfăşurată la Oradea, în sala de sport a Liceului cu Program Sportiv Oradea. La eveniment au participat cinci echipe: LPS Bistriţa-Năsăud, LPS Baia Mare, Liceul Teoretic „Ady Endre” Oradea, Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” Zalău şi Liceul Teoretic Carei. În urma rezultatelor…

Mai mult...

Mai puține furturi de lemne din pădurile Sălajului

Numărul infracțiunilor silvice este în scădere în Sălaj, potrivit directorului Direcției Silvice Sălaj, inginerul Viorel Mihiș. În anul 2023, în județ au fost înregistrate 51 de tăieri ilegale de arbori, silvicultorii au confiscat 313 metri cubi de lemne și au aplicat amenzi în valoare de 339.000 de lei. Acum doi ani, în județ au fost comise 60 de infracțiuni silvice, iar în anul 2021 au fost înregistrate 50 de încălcări ale legii. Este adevărat, misiunile pentru prevenirea delictelor silvice au fost intensificate, echipele de intervenție fiind alcătuite din silvicultori, jandarmi…

Mai mult...

Mlaștina cu plante carnivore de la Iaz, protejată și promovată

Rezervația naturală „Mlaștina de la Iaz” a fost inclusă într-un program de promovare și protejare, a anunțat conducerea Agenției Județene a Ariilor Naturale Protejate Sălaj. Mlaștina de la Iaz este poziționată la poalele Munților Plopiș, și se situează, din punct de vedere administrativ, în comuna Plopiș. Reprezintă o zonă cu mlaștini turbo-active, cu o valoroasă bogăție floristică, atât prin flora ce vegetează în arealul ei, cât și prin sedimentul său atribuit erei palinologicului. Din punct de vedere geologic, substratul este constituit din conglomerate, gresii, argile, nisipuri și marne nisipoase. Flora…

Mai mult...

Autobuzul poeziei

Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj, organizează, în perioada 20-26 aprilie 2024, a XXII-a ediție a Festivalului internațional „Primăvara Poeziei/ A Költészet Tavasza/ Spring of Poetry”. În perioada festivalului, cu sprijinul Primăriei Municipiului Zalău și al SC Transurbis SA, se va derula din nou proiectul „Autobuzul poeziei”, proiect ce presupune difuzarea, în format audio, în autobuze Transurbis, de poezii citite în limba maternă de poeți invitați la festival și nu numai: Alice Valeria Micu, Alex Pausides, Balázs F. Attila, Daniel Săuca, Silvia Bodea…

Mai mult...

14 sălăjeni au murit din cauza pneumoniei

Din păcate, în sezonul 2023 – 2024, 14 sălăjeni au murit din cauza pneumoniei, conform Direcției de Sănătate Publică Sălaj. Este vorba despre persoane vârstnice, majoritatea având și alte probleme de sănătate. În același interval, peste 400 de pacienți cu pneumonie și având vârsta de peste 65 de ani au fost internați în spital, dar și 318 copii cu vârsta de până la 14 ani. Din fericire, în ultima perioadă, numărul infecțiilor respiratorii a scăzut simțitor la nivel de județ. Mai sunt probleme în special la copii, dar și la…

Mai mult...