Evenimente sub semnul Centenarului organizate de Biblioteca Județeană Sălaj

În An Centenar, Biblioteca Județeană Ioniță Scipione Bădescu, sub egida Consiliului Județean Sălaj, în colaborare cu Instituția Prefectului Sălaj, dedică toate evenimentele săptămânii omagierii Marii Uniri a tuturor românilor.  Prima zi, Ziua Cărţii și a Dreptului de Autor, a fost o zi dedicată unor activități cu specific istoric, ce au avut loc la Porolissum, capitala provinciei romane Dacia Porolissensis. Partenerii acestui proiect sunt Muzeul Județean de Istorie și Artă, Asociația Amicii Muzeului – Zalău, avându-i ca şi colaboratori pe Primăria și Consiliul Local, Biblioteca publică, Școlile Gimnaziale – Mirșid, Primăria și…

Mai mult...

Unirea Mirşid, la a doua înfrâgere consecutivă în Liga a IV-a

Lupta pentru un nou titlu de campioană judeţeană a devenit extrem de disputată cu şapte etape înainte de finalul sezonului Ligii a IV-a. Liderul din urmă cu două etape, Unirea Mirşid, a pierdut ultimele două dispute, coborând pe poziţia a III-a după 19 runde. Formaţia antrenată de Mihai Bode a pierdut cu scorul de 0 – 3 duelul din etapa a 18-a, în care a întâlnit pe teren propriu Dumbrava Gîlgău, echipă antrenată de Marius Paşca, situată pe poziţia secundă în acest moment. Duminică, în cadrul etapei cu numărul 19,…

Mai mult...

Cei mai talentanţi elevi din Sălaj s-au întrecut la „Voces Primavera”

Zeci de elevi sălăjeni şi-au etalat talentele în cadrul ediţiei din acest an a Concursului Judeţean de Interpretare „Voces Primavera”, ce a avut loc joi, 19 aprilie, la Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău. Tradiţionalul eveniment, organizat de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, în parteneriat cu Liceul de Artă, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj şi Casa Municipală de Cultură Zalău, a fost deschis tuturor unităţilor de învăţământ din judeţ şi a avut ca scop descoperirea şi promovarea talentele locale şi judeţene, respectiv încurajarea actul artistic de calitate…

Mai mult...

Rezultatele elevilor sălăjeni la olimpiadele naţionale de Religie

S-au încheiat Olimpiadele Naționale de Religie, pentru toate cultele, mai mulţi elevi obţinând rezultate notabile. Astfel, la Olimpiada națională de religie, cultul ortodox (Iași), clasele VII-XII, au fost răsplătiţi cu menţiuni Margin Iulian-Adrian, clasa a VII-a, Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” Bocşa, profesor Tiran Marinela; Bălăbuc Ozana Ramona, clasa a X-a, Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” Zalău, profesor Micle Călin; premiul special: Ghiurco Ioana-Loredana, clasa a XI-a, Colegiul Național „Silvania” Zalău, profesor Dîngă Victor. De la Olimpiada națională de religie pentru seminarii și licee teologice (Baia Mare) s-a întors cu menţiune elevul…

Mai mult...

Salariu și/sau șpagă în buzunarul medicului?

Una dintre meseriile pe care le-am admirat de mic copil a fost cea de medic. Mereu am avut un respect aparte față oamenii îmbrăcați în halatele albe. Tocmai pentru că știu că oamenii aceștia trebuie să muncească foarte mult şi, practic, să se specializeze toată viaţa ca să ţină pasul cu descoperirile din domeniu. Apoi, nu-i de ici, de colo, să stai de veghe la căpătâiul pacienților aflați la granița dintre viață și moarte, să îți asumi o astfel de responsabilitate. E drept, nu bagatelizez importanța celorlalte specialități din domeniu,…

Mai mult...

O nouă apariţie editorială la Editura „Caiete Silvane”

La Editura „Caiete Silvane” a apărut un nou volum. Intitulată „Mundus Malefactorum. Studii și cercetări privind criminalitatea în Transilvania medievală și premodernă”, cartea poartă semnătura lui Gabriel-Virgil Rusu. „Autorul acestei cărți, Gabriel-Virgil Rusu, este unul dintre rarii oameni care reuşesc să îmbine erudiţia specialistului, talentul şi cursivitatea scriitorului, perspicacitatea investigatorului şi lipsa de ezitări terminologice a juristului, transformând cercetările istorice pe care le realizează în adevărate lucrări de referinţă. Vasta cultură a istoricului se îmbină perfect, în acest caz, cu o bună stăpânire a argumentelor şi a termenilor, dezvăluind îndelungata…

Mai mult...

Incendii de vegetație uscată în Moigrad și Hida

Detaşamentul de pompieri Zalău a fost solicitat să intervină duminică, la orele amiezii, pentru a stinge un incendiu izbucnit pe un teren viran din localitatea Moigrad. Flăcările au mistuit aproximativ 1 hectar de vegetaţie uscată. În aceeași zi, Garda de intervenţie nr. 3 Hida a fost solicitată să intervină pentru a stinge un alt incendiu, izbucnit de această dată pe un teren viran, între localităţile Hida şi Dragu. Flăcările au mistuit aproximativ 1.5 hectar de vegetaţie uscată. În privința acestor activități de igienizare a terenulrilor agricole, Inspectoratul pentru Situaţii de…

Mai mult...

Înmatriculările la Registrul Comerțului Sălaj în primul trimestru al anului

În primele trei luni ale acestui an, la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Sălaj au fost înmatriculate în total 439 de entități comerciale, dintre care 196 au fost SRL, 152 PFA, restul fiind intreprinderi familiale. În primele trei luni ale anului nu a fost înregistrată în Sălaj nicio societate pe acțiuni. În luna martie, în județul Sălaj au fost efectuate la Registrul Comerțului 177 înmatriculări, dintre care 69 au fost Societăți cu răspundere limitată, potrivit datelor furnizate de reprezentanții Registrului Comerțului. Înmatriculările în județul nostru au depășit numărul…

Mai mult...

Recital de pian al elevilor de la Şcoala de Arte şi Liceul „Ioan Sima”

Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Liceul de Artă Ioan Sima Zalău organizează recital de pian joi, 3 mai 2018, de la ora 17, în sala „Dialoguri Europene” de la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Participă profesorii Alexandru Chiroșca şi Aris Petreuș şi elevi ai Liceului de Artă „Ioan Sima” Zalău (Beniamin Boldan, clasa a III-a, Betuiel Boldan, clasa a VI-a, Ionuț Varga, clasa a IX-a), ai Școlii Populare de Arte și Meserii a CCAJS (Anamaria Sabău, anul I, Georgia Gușet, anul I, Dani…

Mai mult...

Indiferent de vârstă, studenții pot merge gratis cu trenul

  Studenţii, indiferent de vârstă, vor beneficia de gratuitate pe transportul feroviar intern. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul pentru promulgarea Legii privind adoptarea unor măsuri în domeniul finanţării învăţământului. Legea prevede că studenţii, indiferent de vârstă, vor beneficia de gratuitate pe transportul feroviar intern. Până în prezent, doar studenţii până la 26 de ani beneficiau de această gratuitate. „Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă (licenţă, master, doctorat), în instituţiile de învăţământ superior acreditate, indiferent de vârstă, beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern. Instituţiile de învăţământ…

Mai mult...

Lansări de carte la „Primăvara Poeziei – A Költészet Tavasza”

Cinci volume apărute la Editura „Caiete Silvane” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj cu ocazia celei de-a XVIII-a ediţii a Festivalului „Primăvara Poeziei – A Költészet Tavasza”, Zalău, 26-28 aprilie 2018. Lansarea acestor cărți va avea loc vineri, 27 aprilie 2018, de la ora 17, în sala „Dialoguri europene” de la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. „Primăvara Poeziei-XVIII – A Költészet Tavasza, Colecția „Poesis”, reuneşte creaţiile poeţilor Antal Krisztián Tamás, Horia Bădescu, Doina Cetea, Vasile Dâncu, Demény Péter, Fekete Vince, Dinu Flămând, Simone Györfi,…

Mai mult...

Sfântul Gheorghe: tradiții și obiceiuri populare  

Ortodocşii îl pomenesc luni, 23 aprilie, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Sărbătorit în fiecare an pe 23 aprilie, Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi din calendarul ortodox, ziua fiind marcată, potrivit tradiţiei populare, prin împodobirea caselor cu crengi verzi care simbolizează renaşterea naturii. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut din părinţi creştini în Capadocia, în timpul împăratului Diocleţian, în secolul al IV-lea. Ajunge în slujba împăratului ca militar şi se confruntă în mod direct cu persecuţiile asupra creştinilor începute în anul 303. Îşi mărturiseşte…

Mai mult...

Modificări în legislația muncii în privința sancțiunilor pentru munca nedeclarată și regimul zilelor libere

Inspectoratul Teritorial de Muncă Sălaj anunță că o parte din prevederile Codului Muncii au fost modificate prin Legea nr.88/2018 privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.53/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr.53/2003 – Codul Muncii, principalele noutăți fiind în legătură cu sancționarea muncii nedeclarate, evidența orelor de lucru prestate de unii salariați și acordarea liberelor legale pentru persoanele de alte religii. Primirea persoanelor la muncă fără a le încheia contracte individuale, fără a le transmite datele contractelor individuale în Revisal, în perioada în care acestea au contractele suspendate sau…

Mai mult...

Zalăul rămâne din nou fără administrator public

Postul de administrator public al municipiului Zalău are parte, în continuare, de același destin incert. Dacă până luna trecută acesta a fost ocupat de Călin Forț, pentru o scurtă perioadă de timp, din nou acest post este prezent doar în organigrama Primăriei Zalău. Pentru că, de altfel, nu avem un administrator public nici în acest moment, funcție crucială pentru bunul mers al municipiului și pentru dezvoltarea lui. Ceea ce este și mai șocant este faptul că, în situația în care ne găsim acum, acest post nu poate fi scos la…

Mai mult...