Premiul I pentru o cehancă la Olimpiada națională de Limba Engleză

Municipiul Constanța a găzduit în acest an, în perioada 2-6 aprilie, Olimpiada Naţională de Limba Engleză. Eleva Brișan Oana Adnana din clasa a XII-a, secțiunea normal, Liceul Tehnologic „Gheorghe Pop de Băsești” din Cehu Silvaniei, a obținut premiul I la această olimpiadă, ducând pe cel mai înalt loc de pe podium județul Sălaj. Profesorul coordonator Dinistrianu Dan a fost cel care a însoţit lotul sălăjean prezent la Constanţa. La Olimpiada Naţională de Limba Franceză, desfășurată tot la Constanța, eleva Chiș Andra-Dora din clasa a XII-a de la Colegiul Național „Simion…

Mai mult...

Autoturism în flăcări pe DN1F în Badon

Detaşamentul de pompieri Zalău a fost solicitat să intervină, miercuri, în jurul orei 9, pentru a stinge un incendiu izbucnit la un autoturism care circula pe DN1F (E81), pe raza localităţii Badon. Cauza probabilă de incendiu a fost de natură electrică. La sosirea echipajului de intervenţie incendiul se manifesta în partea frontală a autoturismului. Au ars complet compartimentul motor, bordul şi scaunele din faţă ale autoturismului. Din fericire nu au fost înregistrate persoane rănite.  

Mai mult...

Săptămână de foc pentru pompierii sălăjeni

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Porolissum al judeţului Sălaj a fost solicitat să intervină, în perioada 2 – 9 aprilie,  la un număr de 54 de evenimente: 8 intervenţii pe diferite situaţii de urgenţă (şase incendii, o asanare de muniţie, o intervenţie la o inundaţie), iar 46 de misiuni s-au axat pe acordarea primului ajutor calificat de către echipajele SMURD, cele mai frecvente solicitări fiind axate pe traumatisme, intoxicaţii şi diverse afecţiuni medicale. Din cele şase incendii, trei au fost înregistrate la case de locuit sau gospodării/anexe. Cauza probabilă predominantă…

Mai mult...

Trei şimleuani, medaliaţi la Campionatul Naţional de Tenis de Masă dedicat elevilor şi tinerilor cu dizabilităţi

Direcţia Municipală pentru Sport şi Tineret Bucureşti în parteneriat cu Fundaţia „Special Olympics” a organizat zilele trecute Campionatul Naţional de Tenis de Masă „Special Olympics”, eveniment dedicat elevilor şi tinerilor cu dizabilităţi. La competiţie s-au înscris peste 150 de elevi şi tineri din întreaga ţară, printre aceştia numărându-se şi trei elevi de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă (CSEI) Şimleu Silvanie. Dintre elevii pregătiţi de profesorii Viorel Sim, Ivan Iambor şi Mariana Faur, cel mai bun rezultat a fost obţinut de Daniel Kis, la categoria 16 ani, care a devenit…

Mai mult...

Acțiunea de deratizare de pe raza municipiului a fost prelungită

Primăria Zalău anunță cetățenii că acțiunea de deratizare efectuată pe raza municipiului, continuă în aceste zile, perioada fiind prelungită până în data de 16 aprilie. “Acțiunea de deratizare și dezinsecție din municipiul Zalău continuă până în jurul datei de 16 aprilie 2018. În prezent sunt efectuate tratamente de deratizare pe domeniul public și privat și tratamente de dezinsecție pe domeniul privat. Sâmbătă, 14 aprilie, sunt vizate unitățile de învățământ de pe raza municipiului”, anunță numicipalitatea.  Prestatorul de servicii SC Coral Impex SRL efectuează tratamentele de deratizare și dezinsecție, echipele responsabile…

Mai mult...

Schimbări în legislaţie: zilierii pot fi plătiţi, pe oră, mai bine decât angajaţii

Modificări recente aduse legislaţiei privind zilierii le dau dreptul să fie plătiţi chiar mai bine decât angajaţii, însă nu pot lucra, cumulat, mai mult de 180 de zile pe an. Proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri a fost promulgat pe 4 aprilie. Printre modificările de importanţă pentru fermieri se regăseşte şi mărirea de la 6 la 23 a numărului de activităţi în care pot fi angajaţi zilieri, printre care agricultură; vânătoare şi pescuit; silvicultură, exclusiv exploatări forestiere; piscicultură…

Mai mult...

Minoră din Plopiș, autoare a unui furt de telefon mobil

Polițiștii Postului de Poliție Plopiș au identificat marți, 10 aprilie a.c., o minoră de 14 ani, bănuită de comiterea unui furt de telefon mobil. În fapt, în data de 29 martie a.c., în jurul orei 17, o femeie din comuna Plopiș a sesizat Poliția despre faptul că persoane necunoscute au sustras din rucsacul nepoatei sale în vârstă de 13 ani, un telefon mobil. În momentul comiterii faptei, eleva se afla la activități în curtea unității de învățământ de pe raza comunei. Verificările efectuate de polițiști au dus marți, 10 aprilie a.c.,…

Mai mult...

Polițiștii au început seria controalelor de “primăvară” la agenții economici

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au desfășurat joi, 5 aprilie a.c., o acțiune pentru prevenirea şi combaterea actelor de evaziune fiscală, precum și a ilegalităților comise în domeniul mărfurilor alimentare, legumelor și fructelor.Au fost verificați 42 de agenți economici și 17 producători agricoli. În acest context au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale, în valoare de 48.000 de  lei, din care 12 la Legea 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite și cinci la O.U.G. 28/1999 privind obligativitatea agenților economici de a utiliza aparatele de marcat electronice…

Mai mult...

Calendarul probelor scrise şi modele de subiecte la Bacalaureatul 2018

În acest an, examenul de Bacalaureat a fost împărţit în două etape. Probele orale au fost susţinute în februarie, iar cele scrise urmează în iunie. Între timp, viitorii absolvenţi de liceu au dat şi testările din sesiunea de simulare a examenului. Astfel, vă reamintim cele mai importante detalii despre examenul de Bacalaureat 2018. În Sălaj, peste 1.800 de candidaţi s-au înscris la examenul de Bacalaureat din acest an, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IȘJ). Prima probă scrisă – Limba si literatura română – Ea) – va avea loc luni, 25…

Mai mult...

Oficiul Fitosanitar Sălaj: BULETIN DE AVERTIZARE

Condițiile climatice din ultima perioadă au fost favorabile pentru apariția și evoluția Gărgăriței tulpinilor de rapiţă (Ceutorhinchus napi), care poate cauza pierderi importante la cultura de rapiţă. Adultul are corpul de 3,6 – 4 mm lungime, de culoare neagră cenușie. Adulții hibernanți rod perforații marginale în limbul foliar și vârful tulpinilor. Femelele depun ouăle în tulpină, acolo unde larvele provoacă daune importante, deoarece rod galerii în măduva tulpinilor, determinând deformarea și răsucirea acestora. Plantele atacate ramifică abundent, stagnează în creștere și nu formează silicve sau acestea sunt seci sau cu…

Mai mult...

Tânăr de 21 de ani, hoț de cauciucuri

Un zălăuan care locuiește în cartierul Dumbrava a avut parte, marți după-amiază, de o surpriză extrem de neplăcută. Bărbatul a coborât în subsol, intenționând să intre în beci. Acesta a observat că lumina era aprinsă în încăpere, constatând imediat lipsa a patru cauciucuri cu jante de aluminiu ce se aflau depozitate în beci. Urcând către ușa de acces în imobil, acesta a observat o persoană necunoscută care a plecat în grabă, urcându-se într-un autoturism. Bărbatul a sesizat imediat Poliția prin apelul de urgență 112, spunându-le polițiștilor care au sosit la fața…

Mai mult...

Pungile subţiri din plastic cu mâner devin istorie. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial

Legea ce prevede interzicerea vânzării de pungi subţiri şi foarte subţiri din plastic, de către comercianţi, de la 1 ianuarie 2019, a fost publicată în Monitorul Oficial. Dacă nu respectă prevederea, de anul viitor firmele ar putea plăti amenzi între 15.000 și 25.000 de lei. Măsura este inclusă în Legea nr. 87/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje prevede că: „(…) se interzice, începând cu data de 1 iulie 2018, introducerea pe piața națională a pungilor de transport din plastic…

Mai mult...

“Sisteme de management performant” la Consiliul Județean

Judeţul Sălaj, în calitate de Beneficiar, implementează începând din 29 martie 2018 proiectul cu denumirea “Sisteme de management performant pentru Consiliul Judeţean Sălaj”. Contractul de finanţare pentru acest proiect a fost semnat de către preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, în calitate de reprezentant legal al Beneficiarului şi Paul Stănescu, viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în calitate de reprezentant legal al Ministerului Dezvoltării Regionalea – Autoritatea de Management a Programul Operaţional Capacitate Administrativă. Proiectul este co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, Obiectivul Specific…

Mai mult...