Sălăjenii pun preţ mai mare pe sănătate decât pe religie

Şase asiguraţi din Sălaj au refuzat cardurile naţionale de sănătate din motive religioase şi de conştiinţă. Cu toate acestea, vor beneficia de drepturile de asigurat în baza unei adeverinţe eliberată de Casa Judeţeană de Asigurare de Sănătate (CJAS) Sălaj, potrivit directorului instituţiei, Marius Tăutu, valabilitatea documentului fiind de trei luni. „Pentru cei care refuză din motive de conştiinţă cardul, Casa va elibera, din trei în trei luni, adeverinţe de înlocuire a cardului. Cardul nu conţine date medicale despre asigurat, ci doar date de identificare”, a precizat Marius Tăutu. La nivelul…

Mai mult...

Concluzii în urma simulărilor: Examenul de Bacalaureat, o „nucă tare” pentru toţi absolvenţii claselor a XII-a

Rezultatele simulării examenului de Bacalaureat indică o creştere a procentului de promovabilitate faţă de anul şcolar precedent. Cu toate acestea, reprezentanţii învăţământului sălăjean nu s-au declarat mulţumiţi, însă, în opinia lor, rezultatele la examenele din vară vor fi, cu siguranţă, mai bune. „Este o uşoară creştere în acest an, însă nu înseamnă că suntem absolut mulţumiţi sau mulţumiţi. Eu cred că vor fi rezultate mai bune la examene şi va fi o mobilizare mai bună a claselor a XII-a”, a declarat marţi, Marcel Lucaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar…

Mai mult...

Gheorghe Tadici despre noul selecţioner: „Sunt antrenori români mai valoroşi decât suedezul Ryde”

Chiar dacă majoritatea antrenorilor români au solicitat la şedinţa Comisiei Tehnice ca oficialii Federaţiei Române de Handbal să numească tot un antrenor român după retragerea lui Gheorghe Tadici, s-a ales în cele din urmă varianta unui antrenor străin. Suedezul Tomas Ryde a fost numit antrenor principal al echipei naţionale, un tehnician care nu a antrenat la un nivel ridicat în ultmii şase ani. Unul dintre tehnicienii care au cerut antrenor român la naţională a fost şi Bogdan Burcea de la Corona Braşov, unul dintre cei doi secunzi pe care i-a…

Mai mult...

Karateka sălăjeni, pe podium la „Cupa Maramureşului”

Ediţia din acest an a „Cupei Maramureşului” la karate s-a desfăşurat duminică, la Baia Mare. A fost ediţia cu numărul 14, organizată de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Maramureş şi Asociaţia Nord Amical Karate. Aproape 90 de sportivi au fost prezenţi la eveniment din judeţele Satu Mare, Bihor, Maramureş şi Sălaj care s-au întrecut în probe de kumite individual la diferite categorii de vârstă şi greutate. Judeţul Sălaj a fost reprezentat şi în acest an de o delegaţie numeroasă, formată din 35 de sportivi, 17 reprezentând CS Dani-San…

Mai mult...

Someş-Odorhei: Atunci când vrei, se poate!

  Continuăm călătoria noastră către primăriile sălăjene şi ne oprim în Someş-Odorhei. Viceprimarul comunei,Viorel Simonca, împreună cu primarul Grigore Berinde, au planuri mari pentru acest an şi toate în folosul locuitorilor acestei comune, dar şi a celor din satele aparţinătoare. Implicarea, dar, cu siguranţă şi faptul că îţi pasă de oamenii pe care îi reprezinţi, fac diferenţa în multe din comunele Sălajului. Sigur, şi banii, fondurile de care dispui, pentru care te zbaţi, dar şi cele pe care le primeşti de la Guvern. Însă, având în vedere nepăsarea şi ignoranţa de…

Mai mult...

Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” din Şimleu, reabilitat şi… nu prea

  Am fost sesizaţi în scris de un angajat al Colegiului Naţional „Simion Bărnuţiu” (CNSB) din Şimleu Silvaniei, cu privire la anumite aspecte care îl nemulţumesc şi care, potrivit domniei sale, sunt cunoscute de mai mulţi angajaţi, dar şi locuitori ai oraşului. Astfel, din sesizarea angajatului CNSB reiese faptul că acoperişul clădirii se află într-o stare necorespunzătoare, iar din el cad bucăţi de lemn, dar şi bucăţi din streaşină care ar putea provoca oricânt accidente, iar coşul centralei termice nu ar fi montat în conformitate cu normele tehnice în vigoare.…

Mai mult...

“Noi Doi” – Expoziţie la Galeria de Artă “Ioan Sima”

La Galeria de Artă “Ioan Sima” din municipiul Zalău a avut loc marţi, 17 martie, vernisajul unei expoziţii cu lucrări plastice realizate de doi artişti clujeni. Este vorba despre Andrei Florian şi Eugen Moritz, artişti plastici şi dascăli, de peste 25 de ani ai Universităţii de Artă şi Design Cluj. Evenimentul a fost organizat de instituţia precizată în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala din Cluj-Napoca. La vernisaj au luat parte, alături de expozanţi, iubitori de artă, reprezentanţi ai Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă (MJIA) Zalău şi…

Mai mult...

Denunţaţi furturile din pădure! Pădurile Sălajului pot fi protejate de cetăţeni

Reprezentanţii Direcţiei Silvice Sălaj în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Sălaj, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean şi Comisariatul Silvic şi de Vânătoare au constatat, în primele două luni ale acestui an, ca urmare a unor acţiuni de control privind circulaţia materialelor lemnoase şi tăierile ilegale de arbori, un număr de16 de infracţiuni. Potrivit unor informaţii furnizate de reprezentanţii Direcţiei Silvice Sălaj, în urma controalelor s-a confiscat o cantitate de 27 de metri cubi de material lemnos şi au fost aplicate amenzi în…

Mai mult...

Doar utilajele din Baza de date cu preţuri de referinţă sunt decontate de AFIR

Agenţia Naţională de Finanţare a Investiţiilor Rurale (AFIR) atrage atenţia beneficiarilor Programului Naţional de Dezvoltare Rurală care utilizează Baza de Date cu Preţuri de Referinţă a Agenţiei că trebuie să fie atenţi atunci când achiziţionează în mod direct maşini, utilaje şi echipamente, pentru a putea beneficia de decontarea acestora. Astfel, beneficiarul trebuie să prezinte la decontare contractul de vânzare – cumpărare însoţit de certificatul de conformitate al produsului, în care marca şi modelul trebuie să fie identifice cu cele înregistrate în baza de date cu preţuri de referinţă şi o…

Mai mult...

Primăria Zalha aduce apă locuitorilor din zonă

  Primarul comunei Zalha, Simion Rogoz, are planuri mari în acest an. Prin cunoscuta Ordonanţă 28, proiectul de alimentare cu apă a comunei Zalha, dar şi a satelor aparţinătoare Ciureni, Ceaca, Valea Ciurenilor, Valea Lungă, va aduce în viaţa localnicilor un plus de calitate şi confort prin rezolvarea problemei apei potabile, cu care localnicii se confruntau până acum. Documentele sunt în stadiul de finalizare în acest moment, aşteptându-se autorizaţia de construcţie. Finaţarea este deja asigurată, iar suma de 64.000 lei e gata de a fi folosită. Primarul Rogoz ne-a mărturisit…

Mai mult...

Două jucătoare de la HC Zalău se pregătesc pentru Trofeul Carpaţi

Liga Naţională de handbal feminin s-a întrerupt după etapa a 23-a, la finalul acestei săptămâni fiind programat Trofeul Carpaţi în noua Sală Polivalentă din Cluj-Napoca. Lotul naţional al României s-a reunit luni, iar printre jucătoarele care se pregătesc sub comanda suedezului Tomas Ryde se află şi două handbaliste de la HC Zalău. Pentru pivotul Crina Pintea, convocarea la echipa naţională este deja o normalitate, ea participând şi la competiţiile majore desfăşurate în trecut. Surpriza vine, însă, din partea interului Diana Puiu, de aportul căreia managerul Gheorghe Tadici s-a arătat nemulţumit.…

Mai mult...

Sălăjeanca Bianca Patricia Bicăzan, pe podium la Festivalul „Florile Ceahlăului”

Bianca Patricia Bicăzan, colaborator permanent al Ansamblului folcloric „Meseşul” al Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj a obţinut Premiul special pentru interpretare şi Diplomă pentru autenticitatea costumului popular la Festivalul concurs naţional de muzică populară pentru copii şi tineri ” Florile Ceahlăului”. Festivalul aflat la cea de a XXVII-a ediţie a avut loc la Piatra Neamţ în perioada 14-15 martie 2015 şi este un festival-concurs de muzică populară pentru copii şi tineri care îşi propune să revitalizeze şi să promoveze tradiţia şi folclorul din România, prin muzica…

Mai mult...

Consumul de droguri în rândul adolescenţilor – un fenomen ce ia amploare

Peste 400 de tineri cu vârsta cuprinsă între 15 şi 16 ani, elevi la mai multe licee din Zalău, participă în această perioadă la activităţi de informare-educare-comunicare privind riscurile şi consecinţele consumului de substanţe cu proprietăţi psihoactive (SNPP) – etnobotanice. Activităţile sunt demarate de Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Sălaj în parteneriat cu Instituția Prefectului, CJRAE-CJAP Sălaj, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Sălaj, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Crucea Roşie – filiala Sălaj, în cadrul cadrul proiectului “High – Informează-te!”. Este vorba despre activităţi de prevenire a…

Mai mult...