Fostul grajd al Castelului Wesselenyi, transformat în muzeu al ştiinţelor naturii

  Fostul grajd al Castelului Wesselenyi din Jibou va fi transformat într-un mic muzeu al ştiinţelor naturii. Intenţia aparţine conducerii Centrului de Cercetări Biologice din (CCB) Jibou, singurul impediment fiind, cel puţin deocamdată, lipsa finanţării. „Este o clădire monument, ce urmează să fie reabilitată. Este nefolosită, până în prezent s-au executat doar lucrări de conservare. Mai exact, am dat jos tencuiala, după cum ne-au sfătuit specialiştii, pentru a o lăsa să respire. Astfel, ne-am gândit că cel mai bun mod de întrebuinţare a spaţiului respectiv, suprafaţa acestuia fiind de aproximativ…

Mai mult...

Primăria Zalău a câştigat, parţial, un proces intentat Curţii de Conturi

Magistraţii Tribunalului Sălaj au admis luni, 2 martie, cererea Primăriei municipiului Zalău, prin care administraţia locală solicita anularea recuperării unor sume decontate Fundaţiei „Acasă” în cursul anului 2013, bani care, în urma controalelor Curţii de Conturi, au fost acordaţi ilegal. Este vorba de peste 16.000 de lei, valoare care, în urma verificării plăţilor de servicii sociale, s-a stabilit că a fost decontată necuvenit furnizorului de servicii sociale. Potrivit reprezentanţilor instanţei sălăjene, „Primăria Municipiului Zalău şi Municipiul Zalău, prin primar, au chemat în judecată Curtea de Conturi a României şi Curtea…

Mai mult...

Sub 50 la sută dintre asiguraţii sălăjeni şi-au activat cardurile de sănătate

    Cardul naţional de sănătate este activat de către medicul de familie în momentul în care asiguratul are nevoie de un serviciu medical. În Sălaj, până prezent, aproape 50 la sută dintre documentele distribuite au fost deja activate. „Nu avem o statistică exactă a numărului de carduri activate de către medicii din judeţ, însă, din informaţiile pe care le deţin până în acest moment, aproximativ 40 – 50 la sută dintre carduri au fost iniţializate”, a declarat Marius Tăutu, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj. La…

Mai mult...

Ajutoare financiare sau anularea impozitului agricol pentru producţiile calamitate

Ministerul Finanţelor a stabilit condiţiile în care se poate anula impozitul pe veniturile din activităţi agricole, prin ordinul ministrului Finanţelor Publice 197/2015. Contribuabilii care au desfăşurat activităţi agricole individual sau în asociere beneficiază de anularea impozitului pe venit din activităţi agricole datorate pentru anul fiscal 2013, precum şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente acestuia, conform OUG 40/2014, proporţial cu gradul de calamitate al producţiei agricole, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii: impozitul a fost stabilit pe bază de norme de venit, pentru producţia agricolă nu au fost încheiate poliţe de…

Mai mult...

Bogdan Burcea, înlocuitorul lui Tadici la echipa naţională

Imediat după încheierea Campionatului European din luna decembrie a anului trecut, selecţionerul Gheorghe Tadici a anunţat că doreşte să se retragă de la echipa naţională din motive obiective, lesne de înţeles. Unul dintre ele este faptul că Federaţia Română de Handbal (FRH) a permis un număr nelimitat de jucătoare străine în campionatul intern. „Mă retrag de la echipa naţională, nu îmi dau demisia, vreau să se înţeleagă acest lucru”, afirma Gheorghe Tadici la finalul anului trecut. Preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, a căutat soluţii în prima parte a…

Mai mult...

Satisfacere humanum est

  Stârnit de câteva articole apărute în presa naţională, la a căror lecturare am râs cu o poftă grosolană, nu m-am putut abţine să nu aduc în faţa dumneavoastră, păcătoşii care ne gustă umorul şi opiniile mai acide, un subiect oropsit de multe ori de spaţiul mediatic. Lăsând la o parte falsele pudori, inutile dealtfel în contextul în care lucruri absolut normale care ţin de sexualitatea noastră, se întâmplă, slavă Domnului, voi dezvolta puţin opiniile legate de subiectul delicat al autosatisfacerii sexuale, „malahia” cum o numesc unii absolvenţi de teologie, ei…

Mai mult...

Băncile, obligate să afişeze comisioanele la bancomat

  Potrivit unui ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), băncile trebuie să afişeze, de astăzi, pe ecranele ATM-urilor (bancomatelor) valoarea nominală a comisioanelor pentru tranzacţiile cu carduri. Ordinul ANPC fusese publicat iniţial în vara lui 2014 fiind catalogat de cei cu interese majore în jupuirea clienţilor pe toate căile, ca fiind greoi şi costisitor. Iată că de acum, lucrurile se schimbă şi intră oarecum, într-o timidă stare de  normalitate. Băncile care nu şi-au pregătit încă sistemele informatice pentru a afişa comisioanele au o perioadă maximă de graţie de…

Mai mult...

Leontin Moga renunţă cu scandal la funcţia de secretar al AJF Sălaj

„Mi-a fost lezată imaginea şi mă gândesc să-i acţionez în instanţă pe cei care au făcut acest lucru”, ne-a declarat Moga Chiar dacă a trecut mai bine de o săptămână de la alegerea noului preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Fotbal (AJF) Sălaj, apele continuă să fie tulburi. Am putea spune, fără nicio exagerare, că în acest moment există două tabere în fotbalul sălăjean: cea a noului preşedinte, Daniel Sabou şi cea a lui Ioan Onicaş, cel care a pierdut în 28 februarie pentru a doua oară alegerile la AJF Sălaj.…

Mai mult...

Titlul naţional la semimaraton, prima ţintă în 2015 pentru Paula Todoran

„Vreau să-mi păstrez titlul naţional pe care l-am obţinut anul trecut”, a declarat sportiva pregătită de Mirel Seişanu Două titluri de campioană naţională în cursele de maraton şi semimaraton, dar şi o medalie de argint în cursa de 10.000 de metri din cadrul Campionatului Naţional sunt rezultatele obţinute în 2014 de Paula Todoran. Atleta legitimată la Clubul Sportiv Municipal Zalău îşi propune să reediteze în 2015 performanţele obţinute anul trecut, iar prima competiţie oficială la care va lua startul este Campionatul Naţional de Semimaraton, programat sâmbătă, 4 aprilie, la Craiova.…

Mai mult...

Zeci de liceeni sălăjeni au spus pas primelor două probe ale simulării Bacalaureatului

Aproape 4.000 de elevi sălăjeni, din clasele a XI-a şi a XII-a, au participat la prima probă din cadrul simulării examenului de Bacalaureat, cea la Limba şi literatura română, care s-a desfăşurat luni, 2 martie. Potrivit informaţiilor primite de la Marcel Lucaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, din clasa a XI-a au fost înscrişi 1.818, din care au participat la testare 1.723 de elevi, 95 fiind absenţi. La clasa a XII-a, din cei 2.125 de liceeni înscrişi, au susţinut proba la limba română 2.020. Absenţi au…

Mai mult...

Precizări de la Fisc privind contabilitatea în partidă simplă

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Sălaj face cunoscut faptul că, începând cu 1 martie 2015, a intrat în vigoare Ordinul Ministrului Finanţelor Publice 170/2015 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind contabilitatea în partidă simplă. Astfel, vor conduce contabilitatea în partidă simplă următoarele categorii de persoane: persoanele fizice şi asocierile fără personalitate juridică ale căror venituri sunt supuse impozitului pe venit în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, al căror venit net anual este determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate,…

Mai mult...

Maria Albu – centenară!

Motto: „Vârsta este ceasul nostru deşteptător”. (Ernest Hemingway, 1899-1961, prozator american) 100 de ani! Da, Maria ALBU, a împlinit un veac de viaţă! Am fost prezent, cu soţia mea, la solemnitatea consacrată acestei aniversări de excepţie, desfăşurată anul trecut, în a treia zi după Sfânta Sărbătoare a Naşterii Mântuitorului nostru, Iisus Hristos, chiar în ziua Praznicului Sfântului Apostol, Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan. A fost omagiată în casa fiului său, prof. Traian Albu, din Şimleu Silvaniei. Maria Albu (născută Moteanu), a văzut lumina zilei în 27 decembrie 1914, la Pietrari…

Mai mult...

Zvonoteca

# Umblă vorba prin târg că „unicul” doftor de la chirurgie infantilă nu se dezminte indiferent de momentul zilei. Căci doar nu degeaba i s-a dus vestea… Deunăzi, după ce abia a aruncat un ochi la bietul bolnav, când a catadicsit a vorbi, „a lătrat” de parcă toată vina din lume o poartă suferindul, chit că era doar un prunc de câţiva anişori. Păi, chiar aşa dom’le doctor? Acel „jurământ” chiar de formă l-aţi depus? # Nu este butic în care să nu găseşti, de cum intri, afişat, în văzul…

Mai mult...

Gânduri, gânduri

Daniel Săuca Prin 2013, i-am răspuns d-nei Irina Goanță unei serii de întrebări. Reiau în acest cadru câteva răspunsuri. Și pentru că nu merită să uităm. Nu ştiu dacă sunt om de cultură. Nici nu ştiu dacă mai are vreo importanţă să te defineşti astfel, de altfel destul de general. Într-o societate bulversată şi bulversantă în privinţa valorilor, probabil un lucru important este să îţi vezi de treabă. Să citeşti, de pildă. Ori să fii editor. Sunt dintre/printre cei care încă mai citesc în format clasic, din păcate nu aşa…

Mai mult...