Violatorul din comuna Bobota, condamnat la ani grei de închisoare

  Tânărul de 19 ani, din comuna Bobota, Florin Adrian Alesuţan, care la sfârşitul lunii iunie a violat o femeie de 59 de ani, din localitatea Zalnoc, a fost condamnat la 11 ani de închisoare. Sentinţa a fost pronunţată marţi, 10 septembrie, de către magistraţii Judecătoriei Şimleu Silvaniei şi nu este una definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare. Bobotanul a fost trimis în judecată în luna august, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de viol, lovire şi alte violenţe, violare de domiciliu, precum…

Mai mult...

Piţurcă, a fi sau a nu fi

Blamat de unii, adulat de alţii, Victor Piţurcă pare să se fi săturat pe banca tehnică a echipei naţionale, deşi, campania unei noi calificări la un turneu final este abia la început. Probabil s-au săturat şi românii de el, dar asta mai puţin contează pentru antrenorul care în 2011 a preluat pentru a treia oară banca tehnică a „tricolorilor”. Piţurcă, cel care nu demult ieşea în faţă cu o declaraţie prin care spunea că noi, românii, trebuie să ne învăţăm să respectăm contractele (făcând referire la faptul că nu va…

Mai mult...

Ultima strigare pentru un loc la catedră

Procesul de ocupare a posturilor în învăţământul sălăjean se va încheia vineri, 12 septembrie, când va avea loc ultima şedinţă publică de repartizare. Peste 200 de posturi, echivalentul a circa 190 de norme didactice, au rămas încă neocupate, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj. Cele mai multe dintre acestea sunt destinate învăţătoarelor şi educatoarelor. În urma şedinţelor publice, ce au avut loc în perioada 27 august- 8 septembrie au foste repartizate peste 100 de posturi, rămânând astfel vacante aproximativ 220. Potrivit reprezentanţilor ISJ Sălaj, ultima repartizare a posturilor rămase…

Mai mult...

Sălajul are hartă turistică cu obiective de patrimoniu cultural şi natural

Graţie unui proiect demarat de Asociaţia de Dezvoltare Intecomunitară Sălaj (ADI) Plus şi Sălaj Shop judeţul Sălaj are o hartă turistică. Potrivit reprezenţanţilor ADI Plus proiectul „Sălaj – Experienţa autentică a Transilvaniei – harta turistică a judeţului”, demarat pe parcursul anului 2013, a fost finalizat. Harta aduce, pe lângă identificarea obiectivelor de patrimoniu cultural şi natural ale judeţului, promovarea a două alte categorii inedite a acestora: gastroturismul – ferme familiale, crame tradiţionale, producători individuali, dar şi safari apicol – stupine ale apicultorilor sălăjeni. De asemenea, harta propune şi câteva sugestii…

Mai mult...

Competiţiile de ciclism restricţionează traficul în municipiu

Traficul rutier va fi restricţionat în Zalău sâmbătă, 13 septembrie, între 15,30 şi 19,30, pe bulevardul Mihai Viteazu, între intersecţiile Silvania şi Perla şi duminică, 14 septembrie, între orele 11,30 şi 17, pe şoseaua ocolitoare, între drumurile publice E81 şi 191C, pentru desfăşurarea competiţiilor de ciclism organizate de Asociaţia Alien Cycling Zalău. Potrivit informaţiilor furnizate de biroul de presă al Primăriei Zalău, comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice în municipiul Zalău a emis aviz favorabil pentru organizarea în 13 şi 14 septembrie a evenimentelor sportive „Sprint…

Mai mult...

Zalăul găzduieşte prima ediţie a Târgului Olarilor

Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj împreună cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă (MJIA) Zalău, în parteneriat cu Asociaţia Culturală Katakomba, organizează la Zalău, în perioada 19-21 septembrie, Târgul Olarilor – prima ediţie. Iniţiativa se alătură unor programe culturale de prestigiu din ţară şi din străinătate care au scopul promovării tradiţiilor locale de olărit şi a producţiei contemporane. Zalăul, pe vremuri un foarte renumit centru de olari, a produs o ceramică decorativă mult apreciată de piaţa de atunci chiar şi la mari distanţe de la locul…

Mai mult...

Phoenix Şimleu Silvaniei patricipă la „Cupa Explorări”

După o evoluţie nu foarte reuşită în turneul desfăşurat la finalul săptămânii trecute, la Zalău, Phoenix Şimleu Silvaniei îşi propune să aibă o cu totul altă faţă la „Cupa Explorări”, programată în aceast weekend, în Sala Polivalentă „Lascăr Pană” din Baia Mare. „Evoluţia din turneul de la Zalău este acceptabilă, având în vedere că au fost primele meciuri de pregătire. Mai avem, însă, mult de muncă pe faza de apărare, dar şi la preluare şi serviciu. Este nevoie de mai multă concentrare în teren din partea jucătorilor, fiindcă ne dorim…

Mai mult...

HC Zalău ţinteşte a doua victorie a sezonului

Sâmbătă, ora 11, Sala Sporturilor din Zalău HC Zalău – CSM Unirea Slobozia Situată pe locul opt în clasamentul Ligii Naţionale, având trei puncte acumulate, HC Zalău speră să obţină sîmbătă al doilea succes consecutiv din acest sezon. Formaţia pregătită de Gheorghe Tadici va primi vizita unei nou-promovate, CSM Unirea Slobozia, echipă situată pe locul nouă, la egalitate de puncte cu gruparea zălăuană. Dezamăgit de jocul handbalistelor sale după partida de săptămâna trecută, în care Zalăul a învins cu greu, 27 – 25, CS Mureşul Târgu Mureş, tot o echipă…

Mai mult...

FC Zalău, cu moralul ridicat la Baia Mare

Vineri, ora 17, Stadion „Viorel Mateianu” din Baia Mare FCM Baia Mare – FC Zalău Cu maxim de puncte după două etape, FC Zalău pleacă încrezătoare la Baia Mare, pentru duelul cu FCM-ul din localitate. Jucătorii au un moral bun înaintea partidei, având în vedere că în ultima etapă a învins una dintre candidatele la promovare, Gloria Progresul Bistriţa, cu scorul de 2 – 1, pe teren propriu. „Nu le va fi uşor celor de la Baia Mare, fiindcă băieţii au un moral bun după victoria cu Bistriţa. Am demonstrat…

Mai mult...

La Zalău începe deratizarea şi dezinsecţia

Societatea comercială „Coral”, firma care a concesionat serviciul de dezinsecţie şi deratizare în municipiul Zalău, realizează începând de luni, 15 septembrie, în întreg oraşul, lucrări de deratizare şi dezinsecţie – combatere larve şi adulţi. Acestea se vor realiza până în 22 septembrie, atât pe domeniul public şi privat, în scări de bloc – asociaţii de proprietari, în gospodării individuale, dar şi prin aviotratament – stropire din avion utilitar a tuturor zonelor verzi. Produsele biocide folosite pentru activitatea de dezinsecţie, combatere larve şi adulţi, au substanţe avizate de Ministerul Sănătăţii, substanţe…

Mai mult...

Lapte şi corn din prima zi de şcoală

  Circa 26.000 de preşcolari, elevi ai claselor I-VIII, dar şi cei din clasa pregătitoare vor primi şi în anul şcolar 2014-2015, zilnic, produse lactate şi de panificaţie. Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj a încheiat contracte provizorii de furnizare a produselor de panificaţie şi a celor lactate, valabile 40 zile, pentru ca elevii şi preşcolarii din judeţ să beneficieze de acestea încă din prima zi de şcoală. Astfel, potrivit informaţiilor furnizate de biroul de presă al instituţiei,administraţia judeţeană a încheiat cu operatorul economic SC SIMULTAN FOOD SRL contracte de furnizare a…

Mai mult...

Început de an şcolar la Şcoala Populară de Arte şi Meserii

Sala „Dialoguri europene” a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj va găzdui luni,15 septembrie, începând cu ora 16, festivitatea de deschidere a anului şcolar 2014-2015 a Şcolii Populare de Arte şi Meserii. În acest an şcolar la cursuri, pentru anul I de studiu, s-au înscris 97 de elevi pentru 48 de locuri. Astfel, la canto clasic s-au înscris 12 elevi pentru şase locuri; la canto popular – zece concurenţi pentru patru locuri; la pian – 12 elevi pentru şase locuri; la vioară – zece elevi pentru patru…

Mai mult...

„Ai carte, ai parte!”

Cunoscuta zicală sau mai bine zis vorbă românească „Ai carte, ai parte!” a fost, până nu demult, un adevărat slogan după care se ghidau toţi cei care vroiau să aibă un trai decent. Mai nou, chestiunea asta cu cartea e numai aşa… o vorbă. Pe timpuri, cartea era „sfântă”, iar omul dedicat ei era cinstit şi respectat de toţi cunoscuţii. Elita într-o comunitate, oamenii cu carte, era respectată. Modelul dascălilor, despre care şi noi am învăţat, a fost domnul Trandafir, un om respectat, dar mai ales un dascăl cu vocaţie.…

Mai mult...

La Treznea, comemorarea martirilor cu veneraţie şi recunoştinţă!

Prof. Marin Ştefan Marţea trecută (9 septembrie 2014), într-o frumoasă zi a lunii lui Răpciune, Comuna Martir TREZNEA şi-a comemorat martirii cu veneraţie şi recunoştinţă! Această celebrare solemnă a fost prilejuită de împlinirea a 74 de ani de la asasinatul barbar, înfăptuit de trupele horthyste asupra românilor şi evreilor din pitoreasca aşezare sălăjeană de la poalele estice ale Munţilor Meseş, în ziua de 9 septembrie 1940, din cauza nefastului Dictat de la Viena, din 30 august 1940. Atunci, au fost omorâţi, cu premeditare, 86 de oameni nevinovaţi şi lipsiţi de…

Mai mult...